CE 40 jaar onderweg…

CE 40 jaar

CE 40 jaar onderweg….

Op 1 november 1977 stond er een verdwaalde reiziger in de binnenstad van Groningen om een pakje af te leveren. Op die dag was het “Verkeerscirculatieplan” ingevoerd. Dat hield in dat het niet langer mogelijk was om dwars door de stad te rijden. Als je net niet bij jouw bestemming kon komen, dan zat er niets anders op dan de stad weer weer uit te rijden om het vanaf de andere kant opnieuw te proberen. Totale chaos. Dit inspireerde Peer de Rijke tot de oprichting van de Circulatie Expres, de voorloper van CE Special Courier. Het idee was dat als iedereen aan het verdwalen is, dat er dan behoefte moet zijn aan een specialist die wel de weg weet. De verdwaalde reiziger hoefde dan niet langer doelloos rond te rijden. Hij kon zijn zending overlaten aan Peer en zijn kostbare tijd beter besteden.

Gewapend met een tweedehands Simca, een pieper en een hele hoop goede moed ging Peer van start. In de jaren die daarop volgden werd de Simca vervangen door een hele trits autootjes totdat er na een tijdje een modern wagenpark de weg opging.
De pieper werd afgedankt. Er volgden mobilofoons, autotelefoons met het formaat van een flinke schoenendoos tot zelfs een radar met satellietverbinding. En Peer deed het niet langer in zijn eentje. De versterking bleef binnenstromen en er kwamen vestigingen in Amsterdam en Deventer.

Het is duidelijk dat die kleine eenmanszaak een grote vlucht heeft genomen. Bij het veertigjarig jubileum staat er een bedrijf met zo’n veertig gemotiveerde collega’s. Nadat een groot aantal Groningers veertig jaar geleden volkomen de weg kwijt was, kunnen we nu
wel vaststellen dat CE Special Courier het juiste pad heeft weten
te vinden.

Willem Harleman